Nr. 800 din 27.11.2015

Observator cultural 800
On-line - actualitate
Istoria ideilor
Primim la redacţie
Portret
Focus
Editorial
Actualitate
In memoriam
Informaţii
Politic
Literatură
Interviu
Arte
Rubrici
 
Carmen MUŞAT
Ovidiu ŞIMONCA
Doina IOANID
Bianca BURŢA-CERNAT
Adina DINIŢOIU
Silvia DUMITRACHE
Cezar GHEORGHE
Iulia POPOVICI
Alina PURCARU
UN Cristian
Mihai FULGER
Şerban FOARŢĂ
Bedros HORASANGIAN
Cristian PÎRVULESCU
Radu Călin CRISTEA
Cristian CERCEL
Marius OPREA
Paul CERNAT
Daniel CRISTEA-ENACHE
Claudiu TURCUȘ
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
Andreea RĂSUCEANU
Dana PÎRVAN-JENARU
Liviu ORNEA
Mihai PLĂMĂDEALĂ
Ovidiu PECICAN
Ovidiu DRĂGHIA
Observator cultural
vezi toti autorii
Translation

Acasa   |   Arhiva   |   2004   |   Noiembrie   |   Numarul 247   |   Despre construirea Catedralei Mintuirii Neamului in Parcul Carol

Despre construirea Catedralei Mintuirii Neamului in Parcul Carol

Categoria: Informaţii | 0 comentarii
Tipareste pagina Mareste caractereMicsoreaza caractere Marime text
Scrisoare catre Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu
Excelenta,

Europa Nostra, Federatia Paneuropeana pentru Patrimoniu, a fost informata – prin intermediul organizatiei membra Pro Patrimonio – asupra propunerii Bisericii Ortodoxe romane de a construi Catedrala Mintuirii Neamului in Parcul Carol I din Bucuresti. Impartasim preocuparea fundatiei Pro Patrimonio fata de decizia dumneavoastra de a permite ca o sectiune a Parcului Carol sa-si piarda statutul de Monument Istoric. Se creeaza, astfel, un precedent periculos, care poate conduce la declasarea altor monumente romanesti – inclusiv a celor incluse pe Lista UNESCO. Din acest motiv, apelam la dvs. pentru a anula ordinul guvernamental de constructie a Catedralei Mintuirii Neamului in Parcul Carol I, si va rugam sa examinati o alta posibila locatie pentru Catedrala Mintuirii Neamului, poate intr-una dintre zonele orasului in care s-au distrus vechi biserici.

Mentionam ca, inca din 1997, Europa Nostra si-a exprimat public ingrijorarea fata de planurile initiale de Inaltare a Catedralei Mintuirii Neamului in Parcul Carol I. Dupa cum stiti, Parcul Carol este unul dintre cele 3 parcuri istorice bucurestene, fiind conceput de catre arhitectul peisagist Edouard Redont – fondator al Asociatiei Franceze de Arhitectura Urbana. Dupa terminarea sa, in 1906, parcul a fost imbogatit prin adaugarea unor pavilioane de expozitie si a altor edificii elaborate de cei mai buni arhitecti romani ai vremii – parcul dobindind astfel un deosebit interes arhitectural. Din 1992 Parcul Carol I a fost desemnat ca monument istoric de interes national (Grupa A), fiind trecut pe Lista Monumentelor Istorice ale Orasului Bucuresti (Hotarirea de Guvern 27/1992, Legea 11/1994).

In ciuda celor de mai sus, in aprilie a.c. ati semnat un ordin pentru alocarea a 5,27 ha din parc in scopul inaltarii Catedralei, ceea ce – potrivit informatiilor noastre – vine in contradictie directa cu legislatia romana de patrimoniu si contravine Conventiei Consiliului Europei pentru Protejarea Peisajului – semnata de Romania si care a intrat recent in vigoare.
Mai mult, ordinul dvs. a fost semnat fara consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice – ceruta de lege. Un numar de organizatii au condamnat acest ordin ca ilegal si violind spatiul public si mostenirea arhitectonica. Acestea sint Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor, Catedra de Istorie a Universitatii de Arhitectura, Primaria Bucuresti, precum si o grupare autoconstituita, cu numele „Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta“.
Am incredere in seriozitatea cu care veti trata apelul nostru care reprezinta vocea europenilor dedicati protejarii mostenirii noastre comune. Veti fi, probabil, de acord ca este in interesul cetatenilor Romaniei, si mai ales a locuitorilor Capitalei, sa protejeze acest spatiu verde de o inestimabila valoare istorica si arhitecturala – esential in pastrarea calitatii vietii pentru locuitorii Bucurestiului ca si pentru numerosii sai vizitatori.

In asteptarea raspunsului dvs.,
Cu sinceritate,

Otto von der Gablentz

Haga, 19 august 2004

––––––––––––

Europa Nostra, Federatia Paneuropeana pentru Patrimoniu, prezidata de catre Altetea Sa Regala Printul Consort al Danemarcei, reuneste peste 220 de organizatii de profil din intreaga Europa. Obiectivele sale includ incurajarea schimbului de know-how si experienta in domeniul protectiei patrimoniului, influentarea politicii europene privind patrimoniul, si actiunea de salvare a patrimoniului periclitat. Europa Nostra are organizatii membre actionind in Romania (Pro Patrimonio, Romania Nostra, Fundatia Transylvania Trust, Mihai Eminescu Trust si Siebenburgische Stiftung).

*
Raspunsul
Biroului de presa si
comunicatii al Patriarhiei Romane
Nr. 4357/6 noiembrie 2004
Construirea Catedralei Mintuirii Neamului nu afecteaza spatiul verde din Parcul Carol. In legatura cu amplasarea Catedralei Mintuirii Neamului pe platoul din Parcul Carol, Patriarhia Romana asigura opinia publica de faptul ca viitoarea Catedrala Patriarhala va fi construita potrivit prevederilor din legea adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei intr-un perimetru strict delimitat, fara distrugerea spatiului verde al Parcului, care va ramine, ca si pina acum, neatins si la dispozitia bucurestenilor. Reamintim ca, pentru construirea Catedralei, Patriarhia Romana a solicitat Ordinului Arhitectilor, filiala Bucuresti, realizarea unui Studiu Urbanistic Zonal.

 
 
 
Cele mai citite articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
A murit Antoaneta Ralian
Primim la redacţie
Muzeul Farmaciei din Cluj rămîne fără sediu
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Cele mai comentate articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
David Grossman despre dezarmarea prin literatură
SFada cu literatura. Cărţi fantastice de citit – pentru jumătate de an
Primim la redacţie
Cele mai recente comentarii
ce trist
accesibil?
Lucid si caii lui morti
Completare la Zevedei Barbu
Despre Zevedei Barbu
 
Parteneri observator cultural
Aletheea