Nr. 800 din 27.11.2015

Observator cultural 800
On-line - actualitate
Istoria ideilor
Primim la redacţie
Portret
Focus
Editorial
Actualitate
In memoriam
Informaţii
Politic
Literatură
Interviu
Arte
Rubrici
 
Carmen MUŞAT
Ovidiu ŞIMONCA
Doina IOANID
Bianca BURŢA-CERNAT
Adina DINIŢOIU
Silvia DUMITRACHE
Cezar GHEORGHE
Iulia POPOVICI
Alina PURCARU
UN Cristian
Mihai FULGER
Şerban FOARŢĂ
Bedros HORASANGIAN
Cristian PÎRVULESCU
Radu Călin CRISTEA
Cristian CERCEL
Marius OPREA
Paul CERNAT
Daniel CRISTEA-ENACHE
Claudiu TURCUȘ
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
Andreea RĂSUCEANU
Dana PÎRVAN-JENARU
Liviu ORNEA
Mihai PLĂMĂDEALĂ
Ovidiu PECICAN
Ovidiu DRĂGHIA
Observator cultural
vezi toti autorii
Translation

Acasa   |   Arhiva   |   2000   |   August   |   Numarul 26   |   Editurile romanesti si Internetul

Editurile romanesti si Internetul

Autor: Oana CAPALB | Categoria: | 0 comentarii
Tipareste pagina Mareste caractereMicsoreaza caractere Marime text
Actiune de pionierat in Romania, o tara saraca si sfioasa in fata noilor tehnologii, crearea de pagini pe Internet ramine inca o activitate rezervata unui grup restrins, ba chiar foarte restrins daca ne referim la editurile de carte.

Desi despre romani se spune ca sint foarte talentati la informatica, editurile sint inca foarte rezervate in a pasi pe retea. De vina este si lipsa banilor dar si impresia ca folosirea web-ului este atit de redusa la noi, incit eficienta unui site este foarte scazuta.
Citiva insa au avut energia, banii si curiozitatea de a „actiona“ online. Paginile editurilor romanesti pe Internet sint diverse, oscilind de la modest la luxuriant, insa faptul ca exista are importanta lui.
„Un vot zilnic pentru linistea noastra! Va multumim!“ iti cere cu dragalasenie, inainte de a se deschide, site-ul Nemira, cel mai bogat in link-uri, colorat in portocaliu si gri petrol, singurul care are scroll-uri: unul cu stiri ale zilei, iar altul cu premiantii Nemira pe 1999. Intr-un cuvint de intimpinare presedintele-director general Valentin Nicolau spune: „Permite-ti-mi sa va dau totusi un sfat in acest an electoral: alegeti Cartea Nemira!“, pe un ton energic si prietenesc care caracterizeaza intreaga pagina.

Site-ul contine si o carte de vizita a casei, infiintata in 22 iulie 1991, prima carte publicata fiind Monte Cassino de Sven Hassel. Intre timp au mai aparut sapte sute de titluri, tirajul general depasind 13 milioane de exemplare. Nemira a stabilit si o lista a celor mai bine vinduti scriitori romani: Horia-Roman Patapievici (Cerul vazut prin lentila), Petre Tutea (Reflectii religioase), Danut Ungureanu (Asteptind in Ghermana), Nicu Covaci (Phoenix, insa eu…), Rodica-Ojog Brasoveanu (Telefonul din bikini) si Ioan Petru Culianu (Mircea Eliade si Eros si magie in Renastere). Printre colectiile editurii Nemira se numara Purgatoriu, Opere complete, Babel, Totem, Politica, Dictionarele Nemira, Comando, Ora H, Emmanuelle. Autori editati in exclusivitate in Romania sint Ioan Petru Culianu si Vladimir Colin.
Pagina prezinta noutati, avind atasate prezentari, prieteni ai editurii – Roberto Quaglia, Norman Spinrad, Tavi Ureche, Florin Munteanu – si planul pentru anul in curs. Acesta este prefatat cu un motto din Mark Twain: „Un volum gros legat in piele e ideal sa-ti ascuti briciul pe el, o carte subtire e utila cind trebuie sa viri ceva sub piciorul mesei. Cu un atlas mare acoperi un geam spart si nimic nu-i mai bun pe lume decit o carte grea, de moda veche, cu inchizatoare, cind vrei sa dai dupa o mita enervanta“.

In fiecare zi, pe site se cistiga cite o carte, vizitatorii pot sporovai pe un chat special iar amatorii pot gasi horoscopul zilei, retete culinare sau isi pot calcula bioritmul. Cei care vor sa simta gustul viitorului pot incarca texte literare iar ocaziile speciale se pot marca prin felicitari virtuale.
La www.nemira.ro exista si elemente de publicistica, pentru toate gusturile, prin „Alter Ego Magazin“ – o revista dedicata liceenilor, si „Sfera“, plina de informatii dintre cele mai diverse. Martial Arts Center este punctul de plecare al unui nou site dedicat artelor martiale din Romania, unde sint gazduite informatii generale despre aceasta activitate si evenimentele generate in Romania. Un capitol special este dedicat sculptorului Constantin Milea Sandu, prezent aici cu proiecte si catalog iar un altul teatrului romanesc.

La adresa www.teora.ro, cititorii pot cumpara cu reducere de zece la suta trei carti oferite de Magazinul Virtual Teora. O data cu intrarea in magazin, fiecare client primeste cosul virtual de cumparaturi, din care se poate renunta pe parcurs la unele carti. Magazinul este impartit in doua sectiuni, pentru cumparatori din Romania si din strainatate. Comenzile din tara se livreaza prin posta, iar clientul plateste prin ramburs la ridicarea coletului de la posta, taxele fiind suportate de editura, iar procesarea comenzilor se realizeaza in 24 de ore. Site-ul cuprinde noutatile, grupate in functie de domenii si colectii, cartile fiind prezentate prin coperta si mici comentarii.
Asa cum se precizeaza si in pagina de deschidere, site-ul www.rao.ro incearca sa ofere cit mai multe informatii despre Editura RAO si cartile pe care le editeaza. Cititorul are la dispozitie toate titlurile publicate in cei sapte ani de la infiintarea casei, navigind prin sectiunea Colectii. Cu un click pe titlul cartii se pot accesa informatii importante, date despre autor, o scurta prezentare, coperta, formatul, pretul, numele traducatorului, anul aparitiei. RAO ofera si posibilitatea achizitionarii titlului dorit, din magazinul virtual. Expedierea se face prin colet postal in 48 de ore de la primirea comenzii, iar plata se face la ridicarea pachetului, taxele fiind suportate de editura. Comandind una sau mai multe carti RAO, cititorul poate deveni membru al „Clubului cartii RAO pe Internet“, benficiind de o serie de reduceri.

Printre cele mai populare carti publicate aici sint Cartile de buzunar, cele din Biblioteca RAO si din colectia RAO special. In cazul in care cineva doreste sa cumpere un titlu epuizat, persoana in chestiune poate dispune de cartea respectiva in varianta RAO special – cartea la cerere, care fie exista deja, fie va fi tiparita la cerere. Si RAO organizeaza un concurs zilnic, pe care il poate cistiga cine cumpara carti sau cine scrie un comentariu cu privire la o anume carte.
Din lista editurilor cu pagina pe Internet nu putea lipsi Humanitas, indicata la majoritatea tirgurilor romanesti de carte drept editura cea mai populara. Humanitas are o prezentare cuprinzatoare a celor zece domenii editoriale, a celor 49 de serii si colectii si a istoriei, de zece ani, a casei care a publicat in acest rastimp 720 de titluri, insumind 7,6 milioane de exemplare, fara manualele scolare.

Exista 34 de librarii administrate de societatea „Librariile HUMANITAS SA“, un sistem direct de distributie „Cartea Humanitas prin posta“ si drepturi exclusive de publicare pentru cinci mari autori interbelici si o serie de autori romani contemporani. Pe pagina Humanitas exista un forum de discutii pe diverse teme culturale, iar cititorii din Romania si din strainatate au posibilitatea sa se aboneze la un newsletter specializat, trimitind un e-mail cu mesajul „subscribe newsletter“ la adresa info@agora.humanitas.ro.
Topul celor mai vindute volume Humanitas include Crezul/Tatal Nostru, Arthur Gould Lee – Elena, regina mama a Romaniei, Dumitru Staniloae (ed.) – Filocalia IV, N. Steinhardt – Dumnezeu in care spui ca nu crezi, Alexandru Soljenitin – Rusia sub avalansa.
Sint anuntate noile aparitii, cartile in pregatire, bestseller-urile si cartile disponibile, care pot fi achizitionate cu reduceri de zece la suta. Lista de carti poate fi consultata in functie de litera cu care incepe numele autorului sau titlul lucrarii, dupa data aparitiei si colectie.

Univers Enciclopedic isi prezinta catalogul pe 1999 si principalele colectii pe pagina Bibliotecii Romanesti. Pot fi vazute copertile cartilor propuse, insotite de mici explicatii si un link cu adresa de e-mail, dar nu se specifica in nici un fel prin ce modalitate pot fi achizitionate volumele.
Cu totul si cu totul diferit stau lucrurile la Grupul editorial ALL, pagina care incepe cu o prezentare in engleza, in care este detaliata istoria de noua ani a editurii, drumul parcurs pina la cele cinci sute de titluri de astazi, povestea celor patru intelectuali care au decis sa se inhame la ALL Group Publishers. Pe linia celor spuse, directorul general, Mihai Penescu, intr-o poza putin conventionala, invita vizitatorul, cu un gest larg, sa citeasca textul si sa culeaga informatia. Una foarte variata, pentru grupul care include editurile ALL, ALL Educational, ALLFA si ALL-BECK.
Pe site este prezenta si o biblioteca virtuala, in care pot fi gasite si cartile in curs de aparitie si o oferta cu texte literare ce pot fi incarcate pe PC-ul utilizatorului, spre lecturare. Din cosul de cumparaturi al celui ce viziteaza pagina ALL rareori lipsesc manualele, oferta fiind foarte bogata iar experienta editurilor una respectabila.

Editura Academiei Romane are si ea un site de prezentare pe Internet, cu elemente de istoric – are 52 de ani de activitate – si bilant: pina la 31 decembrie 1998 editase 4686 carti si 11049 fascicule de reviste. Editura Academiei Romane asigura aparitia a 95 reviste, cu 316 fascicule, avind o periodicitate intre 1 si 12 numere anual. Avind profil enciclopedic Editura Academiei Romane acopera practic toate domeniile stiintifice dar se mindreste si cu performante precum publicarea de editii critice integrale ale operelor unor importante personalitati precum Eminescu, Balcescu, Odobescu, Kogalniceanu, Cantemir, Gh. Titeica, D. Pompei, V. Valcovici, Al. Ghika, S. Stoilow, Gr. C. Moisil, Gh. Vrinceanu, P.P. Negulescu, D. Gusti, D. Danielopolu, Gh. Marinescu. Site-ul are link-uri destul de primitive catre catalogul de aparitii pe 1998 si cartile in curs de publicare (anul trecut). Cu maxima seriozitate sint tratate aparitiile periodice, prezentate pe larg, pe categorii si domenii.

Dupa ce ne avertizeaza ca se afla inca in constructie, pagina www.tehnica.ro, care se deschide cu o emblema cu care s-ar putea mindri orice site de heavy metal, incepe sa se incarce totusi, introducindu-ne direct in ultimele aparitii prezentate, dupa cum vrea vizitatorul, si pe scurt si detaliat.
In stinga, pe un sobru fundal negru, sint prezentate link-urile, istoria celor „50 de ani de productie editoriala continua si sistematica“ (11 mii de titluri, tiraj mediu peste 100 milioane exemplare, aproximativ zece mii de autori publicati, 150 de premii ale Academiei Romane), cartile in curs de aparitie, periodicele, conditiile de editare, colectivul, difuzarea si Dictionarul specialistilor 2000, un fel de who’s who al tehnicii romanesti.
Printre reperele istorice ale Editurii Tehnice sint punctate Lexiconul tehnic roman si Primul manual al inginerului (1950), prima colectie (1955), Teoria algebrica a mecanismelor automate de Gr. C. Moisil (tradusa in limbile rusa, ceha, engleza in 1959), prima coeditare cu o editura din Vest (1966), prima carte tehnica cu CD-ROM (1997) etc.

Cartile dorite pot fi comandate online printr-un formular, expedierea urmind a se face in maxim patru saptamini de la primirea comenzii, in limita stocului existent. Plata urmeaza a fi efectuata la primirea coletului.
Paradoxal, cea mai colorata dintre paginile editurilor romanesti identificate pe Internet este cea a Editurii Economice, cu o grafica de deschidere realizata din coperti de carte. Legaturile sint in stinga, de la un Info, cit se poate de concis, cu coordonatele sediului, la Oferta, care contine un tabel cu autorul, titlul, numarul de pagini si pretul lucrarilor, Noutati, catalogate dupa acelasi model si adresa de e-mail, edecon@edecon.ro, unde se pot comanda carti, care se expediaza prin posta cu plata ramburs.
„Incercarea moarte n-are“, spune un proverb romanesc. Desi de multe ori nu se compara nici pe departe cu suratele lor din lume, efortul editurilor romanesti de a pasi pe web este unul meritoriu. Si cum ora Internetului tot suna de citiva ani in intreaga lume, aparitia a cit mai multor pagini romanesti pe retea este esentiala . In plus, desi cartea nu va disparea, comertul prin Internet atinge cote din ce in ce mai importante, asa ca… cine nu risca nu cistiga!

Mediafax

 
 
 
Cele mai citite articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
A murit Antoaneta Ralian
Primim la redacţie
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Muzeul Farmaciei din Cluj rămîne fără sediu
Cele mai comentate articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Primim la redacţie
SFada cu literatura. Cărţi fantastice de citit – pentru jumătate de an
A murit Antoaneta Ralian
Cele mai recente comentarii
@ Daniel StPaul
felicitari
Duhori la Gaudeamus
ehhh...detalii
@Peter Manu
 
Parteneri observator cultural
Aletheea