Nr. 800 din 27.11.2015

Observator cultural 800
On-line - actualitate
Istoria ideilor
Primim la redacţie
Portret
Focus
Editorial
Actualitate
In memoriam
Informaţii
Politic
Literatură
Interviu
Arte
Rubrici
 
Carmen MUŞAT
Ovidiu ŞIMONCA
Doina IOANID
Bianca BURŢA-CERNAT
Adina DINIŢOIU
Silvia DUMITRACHE
Cezar GHEORGHE
Iulia POPOVICI
Alina PURCARU
UN Cristian
Mihai FULGER
Şerban FOARŢĂ
Bedros HORASANGIAN
Cristian PÎRVULESCU
Radu Călin CRISTEA
Cristian CERCEL
Marius OPREA
Paul CERNAT
Daniel CRISTEA-ENACHE
Claudiu TURCUȘ
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
Andreea RĂSUCEANU
Dana PÎRVAN-JENARU
Liviu ORNEA
Mihai PLĂMĂDEALĂ
Ovidiu PECICAN
Ovidiu DRĂGHIA
Observator cultural
vezi toti autorii
Translation

Acasa   |   Arhiva   |   2004   |   Martie   |   Numarul 214   |   Informatii; Stiri; La zi

Informatii; Stiri; La zi

Categoria: Informaţii | 0 comentarii
Tipareste pagina Mareste caractereMicsoreaza caractere Marime text
Redeschiderea Casei Lovinescu

Miercuri 24 martie a fost redeschisa casa din Bulevardul Mihail Kogalniceanu nr. 49 in care a locuit – intre 1938-1943 – E. Lovinescu si in care s-au desfasurat, pina in 1946, sedintele Cenaclului „Sburatorul“. In 1998, in urma unui proces de repunere in proprietate, Monica Lovinescu a redobindit apartamentul in care a locuit pina in 1947. Apartamentul a fost apoi donat de catre fiica marelui critic Fundatiei Humanitas Aqua Forte dupa ce, in perioada 1958-2000, ulterior arestarii Ecaterinei Balacioiu-Lovinescu, fusese locuit de procurorul militar Ioan Nistor (implicat in procesul sotilor Ceausescu).

In noua sa formula de amenajare – inceputa in anul 2000 – apartamentul va gazdui trei proiecte culturale distincte: un cenaclu literar care se doreste a fi o „replica“ peste timp a Cenaclului „Sburatorul“; Centrul de Studii „Constantin Noica“ (in cadrul caruia se vor acorda anual burse pentru studierea operei filozofului de la Paltinis); revista internationala de fenomenologie Studia Phaenomenologica. Noul cenaclu va fi organizat cu sprijinul unor profesori de la Facultatea de Litere din Bucuresti. Nu stim – insa – in ce masura liberalul E. Lovinescu ar fi agreat „coabitarea“ memoriei sale cu un centru de studii dedicat lui Constantin Noica...


Intilnirile IMMER

Joi 25 martie Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc a inaugurat seria „Intilnirilor IMMER“. Prima intilnire a fost consacrata unei dezbateri pe marginea volumului Cei cinci care au speriat Estul de Stejarel Olaru, aparut anul trecut la Editura Polirom. Tema investigatiei – atentatul organizat in anii ‘50 de un grup de romani anticomunisti asupra Ambasadei Republicii Populare Romane din Berna – s-a dovedit a fi un subiect generator de dispute. Discutiile s-au desfasurat la sediul Institutului, iar prezentarea cartii a fost facuta de catre istoricii Neagu Djuvara, Dinu C. Giurescu, Adrian Cioroianu si Stajarel Olaru (autorul lucrarii).


International Blues Festival

In perioada 26-28 martie, Sala Radio din Bucuresti a gazduit Festivalul International de Blues 2004. Timp de trei zile au concertat pentru publicul „consumator“ – si cunoscator – autohton artisti si formatii de blues din diferite tari (intre care Statele Unite ale Americii, Cehia s.a.). Printre „vedetele“ de prim-plan ale manifestarii s-au numarat redutabilul bluesman american Chris Tofield, chitarist si vocalist, insotit de trupa sa „The Bluesbenders“ (cu Steve Clarke la electric bass si Liviu Pop la baterie, ultimul – stabilit de 14 ani in America). Muzicianul – promotor al asa-numitului „texas styled“ – este considerat in prezent unul dintre cei mai importanti interpreti de blues din SUA.


Teatrale...

Sfirsitul lunii martie a adus in prim-plan manifestari teatrale in plina efervescenta, anticipind cel mai important eveniment al anului – Gala UNITER de pe 5 aprilie.

- Continua festivalul de teatru Coup de théatre..., care se va desfasura pina pe 7 aprilie la Bucuresti, reunind spectacole ce poarta semnatura unor cunoscuti regizori: Tompa Gábor, Felix Alexa, Andriy Zholdak etc. Pe 31 martie si pe 1 aprilie, Sala Izvor a Teatrului Bulandra va gazdui spectacolul
Jacques sau supunerea, in regia lui Tompa Gábor, urmind ca alte evenimente teatrale sa aiba loc in cursul saptaminii.

- Pe 27 martie a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Teatrului, prilej cu care dramaturgul Fathia El Assal din Egipt si Ion Caramitru, presedintele Centrului Roman ITI au transmis doua mesaje in care au subliniat rolul si semnificatia artelor spectacolului (vezi p. 21)

- In perioada 20-28 martie s-a desfasurat Saptamina mondiala a autorilor de azi, manifestare dedicata in exclusivitate autorilor si dramaturgilor contemporani, cuprinzind o incitanta dezbate, pe o tema amplu si indelung discutata – spectacole pe texte de Theo Herghelegiu – Sa zbori spre Paradis si Locuind cu vampirul, Matei Visniec – Paparazzi sai cronica unui rasarit de soare avortat, Catalin Rotaru – Ultimul spectacol etc.

- Pe 28 martie a debutat Campania Nationala Artistii pentru artisti, cu spetacolul Lumea-ntreaga e o scena, iar oamenii sint doar actori, la Ateneul Roman. Spectacolul a fost organizat de UNITER si Fundatia Ratiu, cu participarea unor importanti artisti – Mariana Mihut, Maia Morgenstern, Valeria Seciu, Emilia Popescu, Simona Somacescu, Alexandru Andries, Victor Rebengiuc, Marcel Iures, Marin Moraru etc. Artistii pentru artisti s-a instituit nu numai ca un suport financiar consecvent acordat, ci mai ales ca stimulator al solidaritatii artistice.

- Pe 5 aprilie, in cadrul Galei UNITER, Sectia romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru va acorda Premiul Criticii grupului dramAcum (regizorii Andreea Valean, Gianina Carbunariu, Alexandru Berceanu, Radu Apostol, coordonati de lect. univ. Nicolae Mandea) pentru initiativa de a promova intr-un proiect coerent si aplicat dramaturgia contemporana romana si straina. De asemenea, Florica Ichim si Ionut Niculescu vor primi diplome de excelenta (vezi p. 19).


Pe scurt

-Lorenzo Diaz la Bucuresti.
Ieri, in finalul manifestarilor prilejuite de expozitia 150 de ani de fotografie in Spania, Institutul Cervantes din Bucuresti si Libraria Carturesti au organizat o conferinta sustinuta de jurnalistul si sociologul spaniol Lorenzo Diaz cu tema: Pornind de la viata cotidiana. Conferinta a fost urmata de o masa rotunda despre viata de zi cu zi a Bucurestiului, desfasurata cu participarea scriitoarelor Adriana Babeti, Adriana Bittel si Silvia Kerim. Lorenzo Diaz este director al postului Radio Onda Cero, autor al unor volume despre cultura mediatica spaniola si, nu in ultimul rind, curator al expozitiei vernisate la Bucuresti, Un secol de viata in Spania.

- Conferinta si lansare la Institutul Francez din Bucuresti.
Vineri 26 martie a avut loc in Salonul de Onoare al Institutului Francez din Bucuresti o conferinta sustinuta de Dana Diminescu sociolog, cu ocazia lansarii volumului intitulat Visibles mais peu nombreux – les circulations migratoires roumaines aparut sub coordonarea sa la Editura Maison des Sciences de l’Homme, Paris, 2003. La manifestare a participat si Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Etienne. Dana Diminescu este conducatoare a Grupului de studiu asupra utilizarii Tehnologiilor Informatiei si Comunicarii in Migratii.

- Conferinta Aurelian Craiutiu la ICP.
Miercuri 24 martie Institutul de Cercetari Politice din cadrul FSP a gazduit conferinta Moderatia in politica sustinuta de politologul Aurelian Craiutiu (University of Bloomington, Indiana).

- Grigore Lese 50.
Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor, Societatii Romane de radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune au organizat luni 29 martie la Studioul de Concerte „Mihail Jora“ spectacolul Grigore Lese 50. Manifestarea muzicala – dedicata satului romanesc – a fost conceputa de Grigore Lese si i-a avut ca invitati pe: Liliana Iorgulescu (coregrafie), Andreea Duta, Ioana Macarie, Violeta Dumitrascu, Ramona Barbulescu (dans), Gruia Stoia (orga), Anca Ilea-Muresan, Zamfira Pamapa, Teodora Sabau (voce), Radu Nelu (tambal, clopote), Marius Sabou (vioara), Claudiu Trif (viola), Adrian Iercosan (contrabas).

- Giammetta &Giammetta architettura in Romania.
In cadrul unei conferinte de presa organizate pe 25 martie la Hotelul Howard Johnson, biroul de arhitectura Giammeta &Giammeta architettura a anuntat intentia de a-si extinde activitatea si in Romania, oferind astfel o alternativa arhitectonica de calitate. Proiectele vor fi derulate prin agentia de consultanta Resource 2b. La acest eveniment au participat arhitectii Marco Giammeta si Gianluigi Giammetta, fondatorii biroului, Giacinto Grigore Oriolo, director Resource 2b, reprezentanti ai administratiei locale si ai comunitatii de afaceri.

 
 
 
Cele mai citite articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
A murit Antoaneta Ralian
Primim la redacţie
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Muzeul Farmaciei din Cluj rămîne fără sediu
Cele mai comentate articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Primim la redacţie
SFada cu literatura. Cărţi fantastice de citit – pentru jumătate de an
TANDEM. Paso doble
Cele mai recente comentarii
Arena (muzicala)
mă bag și eu în seamă
La multi ani!
@ Daniel StPaul
felicitari
 
Parteneri observator cultural
FILB 2015