Nr. 800 din 27.11.2015

Observator cultural 800
On-line - actualitate
Istoria ideilor
Primim la redacţie
Portret
Focus
Editorial
Actualitate
In memoriam
Informaţii
Politic
Literatură
Interviu
Arte
Rubrici
 
Carmen MUŞAT
Ovidiu ŞIMONCA
Doina IOANID
Bianca BURŢA-CERNAT
Adina DINIŢOIU
Silvia DUMITRACHE
Cezar GHEORGHE
Iulia POPOVICI
Alina PURCARU
UN Cristian
Mihai FULGER
Şerban FOARŢĂ
Bedros HORASANGIAN
Cristian PÎRVULESCU
Radu Călin CRISTEA
Cristian CERCEL
Marius OPREA
Paul CERNAT
Daniel CRISTEA-ENACHE
Claudiu TURCUȘ
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
Andreea RĂSUCEANU
Dana PÎRVAN-JENARU
Liviu ORNEA
Mihai PLĂMĂDEALĂ
Ovidiu PECICAN
Ovidiu DRĂGHIA
Observator cultural
vezi toti autorii
Translation

Acasa   |   Arhiva   |   2000   |   Iulie   |   Numarul 20   |   Povestea povestilor...

Povestea povestilor...

Autor: Paul CERNAT | Categoria: | 0 comentarii
Tipareste pagina Mareste caractereMicsoreaza caractere Marime text
La doar un an de la aparitia prima din 1998 (tirajul epuizindu-se rapid...) Editura Nemira ofera publicului cititor, prin grija empatica a redactorului Dan Petrescu, binecunoscut emul si practicant al „stiintei vesele“ nietzscheene, editia a II-a revazuta a unei minunate carti licentioase, joviale, rabelaisiene: legendara Poveste a povestilor (Povestea pulei) de Ion Creanga, acompaniata de remake-ul „omagial“ Povestea povestilor gen. 80 de Mircea Nedelciu si de o Prefata cinegetica a „magistrului“ iasiot Luca Pitu.

„Per verso“ – adica... pe invers, dispuse cu susul in jos si de la coada spre mijloc – in a doua sectiune a cartii, aceleasi texte sint publicate in versiunea franceza a Marianei si a lui Jean-Paul Goujon. Sa mai adaugam coperta „falica“ realizata de un alt artist jovial, Dan Stanciu, si ilustratiile „pe masura“ ale Mihaelei Gabriel Simon, incluzind desene si reproduceri de o ghidusa perversitate... Intre acestea, fabulosul Le Cadran de la Volupté si o banderola de Edelmann la Le Roman de Violette, red. 1920, infatisind o doamna care se masturbeaza... Literatura ludico-erotica de cea mai buna calitate, humor gros, popular, „erotica textuala“ fiind amplificata de virtuozitatea epica: o tripleta de aur a literaturii „coioase“ romanesti; doua proze in buna traditie a ispravilor narative ale unor Rabelais, Musset, Balzac, Apollinaire sau San Antonio... Referintele franceze nu sint, fireste, intimplatoare, daca ne gindim la „filiera franceza“ care alimenteaza scrisul lui Nedelciu si la faptul ca prefata magistrului din Cajvana dateaza din 1986, deschizind, impetuos, prima editie franceza a povestii lui Creanga... Despre avatarurile prefetei depun marturie notele lui Luca Pitu, iar despre geneza Povestii povestilor gen. 80 (scrisa in 1989, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la disparitia fizica a „celui mai coios dintre povestitorii limbii romane“ si dactilografiata in trei exemplare, cu semnatura autorului) depun marturie cuvintele lui Mircea Nedelciu din predoslovia povestirii sale.

„Omagiul“ e un scanning licentios si satiric(onic) al ceausismului tirziu, cu profesoare frustrate si activisti rurali pidosnici. Face/off: doi junimisti, cenaclisti a doua „Junimi“ diferite; povestitorul genuin, purtator de cuvint scris al culturii orale, taranesti, si prozatorul postmodern trecut prin ciurul si prin dirmonul culturii scrise, intorcindu-se catre radacinile fruste, populare ale scrisului sau, reinnodind cu traditia premoderna... Doua parcursuri literare: cel al lui Creanga – dinspre popular inspre cult, cel al lui Mircea Nedelciu – à rebours, dinspre cult inspre popular... Dincolo de savoarea ei debordanta, de subtilitaturile-i de palimpsest eseistico-iconico-narativ, cartea de fata e semnificativa si prin faptul ca dezvaluie la maximum fata hedonista a unui experimentator par excellence care abordeaza, iata, cu brio, teritorii virgine, pina la acea data, ale experimentului prozastic erotico-licentios din literatura romana. O „deflorare“ de toata frumusetea...

 
 
 
Cele mai citite articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
A murit Antoaneta Ralian
Primim la redacţie
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Muzeul Farmaciei din Cluj rămîne fără sediu
Cele mai comentate articole
La aniversară: revista „Observator cultural“ a ajuns la numărul 800
„Sînt oameni care se minunează de măiestria ideilor filozofice ale lui Zevedei Barbu“
Primim la redacţie
SFada cu literatura. Cărţi fantastice de citit – pentru jumătate de an
A murit Antoaneta Ralian
Cele mai recente comentarii
felicitari
Duhori la Gaudeamus
ehhh...detalii
@Peter Manu
Antoaneta Ralian
 
Parteneri observator cultural
FILB 2015