Nr. 765 din 27.03.2015

On-line - actualitate
Remember
Biblioteca observator cultural
Recitiri
Focus
Editorial
în dezbatere
Actualitate
Informaţii
Politic
Literatură
Arte
Dialog
Rubrici
 
Carmen MUŞAT
Ovidiu ŞIMONCA
Doina IOANID
Bianca BURŢA-CERNAT
Adina DINIŢOIU
Silvia DUMITRACHE
Cezar GHEORGHE
Iulia POPOVICI
Alina PURCARU
UN Cristian
Mihai FULGER
Şerban FOARŢĂ
Bedros HORASANGIAN
Cristian PÎRVULESCU
Radu Călin CRISTEA
Cristian CERCEL
Marius OPREA
Paul CERNAT
Daniel CRISTEA-ENACHE
Claudiu TURCUȘ
Bogdan-Alexandru STĂNESCU
Andreea RĂSUCEANU
Dana PÎRVAN-JENARU
Liviu ORNEA
Mihai PLĂMĂDEALĂ
Ovidiu PECICAN
Ovidiu DRĂGHIA
Observator cultural
vezi toti autorii
Translation

Acasa   |   Arhiva   |   2000   |   Iulie   |   Numarul 20   |   Povestea povestilor...

Povestea povestilor...

Autor: Paul CERNAT | Categoria: | 0 comentarii
Tipareste pagina Mareste caractereMicsoreaza caractere Marime text
La doar un an de la aparitia prima din 1998 (tirajul epuizindu-se rapid...) Editura Nemira ofera publicului cititor, prin grija empatica a redactorului Dan Petrescu, binecunoscut emul si practicant al „stiintei vesele“ nietzscheene, editia a II-a revazuta a unei minunate carti licentioase, joviale, rabelaisiene: legendara Poveste a povestilor (Povestea pulei) de Ion Creanga, acompaniata de remake-ul „omagial“ Povestea povestilor gen. 80 de Mircea Nedelciu si de o Prefata cinegetica a „magistrului“ iasiot Luca Pitu.

„Per verso“ – adica... pe invers, dispuse cu susul in jos si de la coada spre mijloc – in a doua sectiune a cartii, aceleasi texte sint publicate in versiunea franceza a Marianei si a lui Jean-Paul Goujon. Sa mai adaugam coperta „falica“ realizata de un alt artist jovial, Dan Stanciu, si ilustratiile „pe masura“ ale Mihaelei Gabriel Simon, incluzind desene si reproduceri de o ghidusa perversitate... Intre acestea, fabulosul Le Cadran de la Volupté si o banderola de Edelmann la Le Roman de Violette, red. 1920, infatisind o doamna care se masturbeaza... Literatura ludico-erotica de cea mai buna calitate, humor gros, popular, „erotica textuala“ fiind amplificata de virtuozitatea epica: o tripleta de aur a literaturii „coioase“ romanesti; doua proze in buna traditie a ispravilor narative ale unor Rabelais, Musset, Balzac, Apollinaire sau San Antonio... Referintele franceze nu sint, fireste, intimplatoare, daca ne gindim la „filiera franceza“ care alimenteaza scrisul lui Nedelciu si la faptul ca prefata magistrului din Cajvana dateaza din 1986, deschizind, impetuos, prima editie franceza a povestii lui Creanga... Despre avatarurile prefetei depun marturie notele lui Luca Pitu, iar despre geneza Povestii povestilor gen. 80 (scrisa in 1989, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la disparitia fizica a „celui mai coios dintre povestitorii limbii romane“ si dactilografiata in trei exemplare, cu semnatura autorului) depun marturie cuvintele lui Mircea Nedelciu din predoslovia povestirii sale.

„Omagiul“ e un scanning licentios si satiric(onic) al ceausismului tirziu, cu profesoare frustrate si activisti rurali pidosnici. Face/off: doi junimisti, cenaclisti a doua „Junimi“ diferite; povestitorul genuin, purtator de cuvint scris al culturii orale, taranesti, si prozatorul postmodern trecut prin ciurul si prin dirmonul culturii scrise, intorcindu-se catre radacinile fruste, populare ale scrisului sau, reinnodind cu traditia premoderna... Doua parcursuri literare: cel al lui Creanga – dinspre popular inspre cult, cel al lui Mircea Nedelciu – à rebours, dinspre cult inspre popular... Dincolo de savoarea ei debordanta, de subtilitaturile-i de palimpsest eseistico-iconico-narativ, cartea de fata e semnificativa si prin faptul ca dezvaluie la maximum fata hedonista a unui experimentator par excellence care abordeaza, iata, cu brio, teritorii virgine, pina la acea data, ale experimentului prozastic erotico-licentios din literatura romana. O „deflorare“ de toata frumusetea...

 
 
 
Cele mai citite articole
A fost sau n-a fost. „Film Menu“ şi „manipularea“
BIFURCAŢII. Un moment de respiro
Laureaţii Premiilor Observator cultural 2015
Mircea Cărtărescu la Leipzig şi absenţa jurnaliştilor din România
Vă aşteptăm la Gala Premiilor Observator cultural 2015!
Cele mai comentate articole
BIFURCAŢII. Un moment de respiro
LECTURI ÎN VREMURI DE AUSTERITATE. Comunismul şi consecinţele lui
TANDEM. Goose-Step
Imagini şi cărţi româneşti la Salon du Livre 2015
A fost sau n-a fost. „Film Menu“ şi „manipularea“
Cele mai recente comentarii
asa este, maestre Foartza...
fascinanta poezia...
@mariuta, mulgatoare de vaci
domnului Dinu
domnului Adevarul
 
Parteneri observator cultural
Forumul Austriac